Onze oudste is bijna jarig. Ik probeer van de verjaardagen een bijzondere dag te maken. Ik wil graag dat het een dag is waarin de jarige zich geliefd weet. Ik versier het huis, maak een mooie prinsessen of cars-taart :), we geven cadeautjes op ons bed, kook het eten dat de jarige uitgekozen heeft, probeer dat het fotoboek van dat levensjaar af is, enz. Sinds onze middelste afgelopen zomer jarig is geweest heeft mijn man ook een zegen over haar uitgesproken. Iets wat ik zelf heel waardevol vind. Ook hebben we allemaal iets genoemd waar we dankbaar voor waren en heeft iedereen gebeden voor de jarige.
Tradities maken zo’n dag speciaal! Ik geloof dat gezinstradities ertoe bij kunnen dragen dat het gevoel van identiteit wordt versterkt. Hierbij denk ik niet alleen aan identiteit met betrekking tot zelfvertrouwen, maar juist ook de identiteit van het christelijke gezin in Christus. Niet alleen bij een verjaardag kun je gezinstradities hebben, maar ook rondom andere feestdagen, zoals de jaarwisseling of de zondag.
Wat zijn jullie gezinstradities? Ik zou het heel leuk vinden als jullie die met ons willen delen! Er zijn vast creatievelingen onder ons, boordevol leuke ideetjes waar ik en velen met mij iets aan heb! Vandaar… tradities gezocht!
Wendy Born zegt
Bij ons in het gezin vieren we al een heel aantal jaren de 'keuzedag' van onze kinderen. Hiermee bedoel ik de dag dat zij bewust een keuze voor de Here Jezus hebben gemaakt. Bij het avondeten steken wij een speciaal hiervoor gekochte kaars aan en danken als gezin met elkaar voor de keuze die gemaakt is. Meestal geven wij als ouders een 'christelijk' cadeautje erbij in de vorm van een Bijbel, een mooi boek, een c.d. of een dagboekje. Dat is afhankelijk van waar het betreffende kind behoefte aan heeft. Inmiddels zijn wij blij dat al onze kinderen bewust een keuze hebben gemaakt om de Here Jezus aan te nemen en Hem te willen volgen en dit betekent dat wij 4 keer per jaar zo'n bijzondere 'geestelijke verjaardag' mogen vieren.
Jammergenoeg weet ik van mijzelf niet wanneer dit geweest is, althans niet op welke dag, en daarom vieren mijn man en ik altijd samen onze doopdag. Dat is ons een speciale dag waarop we (opnieuw) stil mogen staan voor wat de Here Jezus ook voor ons heeft gedaan!
Mirjam Baan zegt
In het boek 'Een geestelijk erfenis' las ik ook de tip om de 'geestelijke geboortedag' te vieren. Lijkt me heel mooi! Hopelijk komt die tijd voor ons ook!
Lisanne zegt
Ik kijk ook mee, ben benieuwd :-).
Eveline zegt
wij laten de ander positieve dingen zeggen over de ander. Daar groei je van tenslotte. Ook doen wij met Valentijsdag, 'lootjes'trekken en moet je iets moois en liefs voor de geen op je lootje kopen.
Wat ik zelf maar dat is niet echt een traditie heel mooi vind. Alle 3 onze kinderen hebben een schiftje. In dat schriftje kunnen ze schrijven wat ze willen of dingen uiten die ze moeilijk vinden om bespreekbaar te maken. Als het voor papa is om te lezen dan leggen ze het op zijn kussen en als het voor mij is leggen ze het op mijn kussen. Is het voor ons allebei dan ligt het in het midden van het bed. Mijn kinders zijn geen praters, dat heeft ook mede te maken met hun Autisme. Voor hun werkt het heel goed. Het leuke is ook dat wat toen zo'n probleem leek in het schriftje kan je nu later laten zien dat het wel mee viel.
Met verjaardagen maak ik altijd een eigen verjaarsslinger voor ze van wat hun leuk vinden. Dus naam en de leeftijd, daarna maak in van ie slinger een minialbum met foto's van hun verjaardag of berichtjes.
Mirjam Baan zegt
Wat een leuk idee om van die slinger een boekje te maken. Ik maak ook altijd zo'n slinger, maar meestal doe ik er niet veel meer mee.
Mooi ook, zo'n schriftje, zeker als je kinderen het beter op kunnen schrijven dan zeggen!
Look Around The Corner zegt
Ja voor mijn kids werkt dat schriftje prima 🙂
Sandra Smitsman zegt
Wat een leuk onderwerp, Mirjam! Ik lees graag mee met de ideeen van anderen. Maar vind het zeker ook leuk om onze tradities te delen!
-De verjaardagen zien er ongeveer hetzelfde uit als bij jou. Vooral het zingen en cadeautjes geven in het grote bed is favoriet.
-Toen we trouwden zijn we met de daggasten in een pannenkoekenrestaurant wezen eten, als het nu onze trouwdag is gaan we als traditie uit eten in datzelfde restaurant, iets waar de kinderen erg naar uitkijken!
-De doopdag van de kinderen vieren we. We eten iets lekkers, lezen aan tafel de dooptekst (en het stukje wat daar bij hoort) en de kinderen krijgen een "christelijk" cadeautje (boekje, cd met liedjes oid, dus geen Lego 🙂 ) Dan vieren we dat God Zijn verbond met ons heeft gesloten, wat een genade!
-We vieren het lentefeest, naar idee van Marjolein van god-en-gezin.blogspot.nl.
-Morgen willen we dankdag vieren, met gezellig gourmetten met vrienden, om God dmv een feest te danken.
-In de adventstijd maken we met elkaar de Jesse Tree. Iedere dag een stukje lezen uit de heilsgeschiedenis, waarna de kinderen een kaartje met een symbool in de takken mogen hangen. We steken kaarsen aan, iedere adventszondag komt er een bij.
Samen dingen vieren is denk ik heel Bijbels. En om daar tradities aan te koppelen vind ik heel mooi. Het is iets om met elkaar naar uit te kijken en van te genieten!
Ben benieuwd naar andere reacties!
Sandra Smitsman zegt
Zag dat ik het wel veel op feesten betrokken had… Maar bij ons is het ook een traditie om op zondag toastjes te eten. En op de aankomstdag van onze vakantie eten we altijd patat. Lekker én makkelijk voor mij 😉
Mirjam Baan zegt
Dank je wel voor je uitgebreide reactie! Veel overeenkomsten :-). Erg leuk!
Ilse (blog: family nights/uit mijn keukentje) zegt
over zoeken gesproken 😉 ik wilde wat opzoeken op je blog, maar zie dat je geen zoekfunctie hebt… is mss wel makkelijk 😉 deze kan je gemakkelijk toevoegen in blogger… zomaar een tip!
Mirjam Baan zegt
Zo goed, mevrouw? 🙂 Bedankt voor de tip!
Gerdine Baan zegt
Heel interessant, dit soort tradities. Ieder gezin is daarin ook weer wat anders, denk ik. Wij lezen vaak voor uit opbouwende boeken, bijv. zo ben ik nu op zondagmiddag aan het voorlezen uit het boek Onesimus, van Patricia St. John. Wij zingen ook altijd Psalm 92 vers 1 bij het ontbijt op zondagmorgen; en daarna eten we warme broodjes uit de oven.
Groetjes, Gerdine Baan
Mirjam Baan zegt
Bedankt! Mooi om die psalm op zondag te zingen. Wij zingen nu altijd 'dit is de dag' op zondag. Kunnen we niet overslaan, want er is er altijd wel 1 die er erg in heeft :).
Anoniem zegt
Wat een leuke reacties en mooie blog Mirjam. Mooi dat Johan een zegen uitspreekt bij een verjaardag.
Op onze verjaardagen was het ook altijd gezellig familie ontbijt en we lazen dan de psalm van het jaar dat je oud was. En ook altijd fijn om een persoonlijke zegenwens of woord van mijn vader te krijgen. Daarnaast mochten we kiezen wat we aten. En soms kwam er beschuit en thee op bed!
Verder mochten we altijd iets leuks trakteren op school en was dat altijd feestelijk.
Om de verjaardag te vieren 's morgens aten wij altijd beschuit met muisjes! En ook standaard op zondag is dat nog steeds thuis een traditie en doe ik dat zelf af en toe als ik er zin in heb 🙂 Maar zou die traditie zeker weer invoeren als ik nog eens trouw,
Wij hadden altijd een eigen persoonlijke ontbijtbordje wat je mooi vond, eigen kopje/mok, eigen lepeltje met letter voor onze koffie of thee. Op zondag aten we altijd taart na de dienst. En mijn vader las vaak voor uit een mooi boek waarin een mooie geestelijk les zat: over zending. We zongen ook veel samen en doen dat nu met hymnes als ik weer eens thuis ben (omdat mijn zus in Schotland woont). Met de kerstdagen dekte mijn moeder altijd met haar trouwservies.
En rond 5 dec bakten we pepernoten en hielden we pakjesfeest, door namen te verdelen en veel leuke gedichten te maken. Dus elkaar heerlijk plagen. Deze traditie is nu na vele jaren nog wel in ere, alleen hebben we er vorig jaar een talentenavond van gemaakt en iedereen kon wat doen van voorlezen, musiceren, schilderijen laten zien, fotocollage of ons gezamenlijk een lied aanleren.
Anoniem zegt
Hier staan leuke ideeën bij:
http://www.thehouseofhendrix.com/2013/04/11/birthday/