Al een aantal keer heb ik mailtjes gehad van lieve moeders die het verlangen hebben om gezinsmomenten te houden in hun gezin. De vraag is vaak, hoe bereid ik zoiets voor? Hoe kom ik aan de ideeën? Vanaf welke leeftijd kan ik gezinsmomenten houden?
Toen onze oudste ruim 3 was zijn wij ermee begonnen. Natuurlijk is het niveau van je gezinsmomenten dan echt nog heel laag. Onze doelstelling toen was dat de kinderen de Bijbelverhalen {beter} leerden kennen. Natuurlijk deden we er soms ook leuke dingen bij, zoals een toren van blokken bouwen tot het dak bij het verhaal over de toren van Babel.
Wanneer je jong begint is het mooie dat het een gewoonte wordt binnen jullie gezin, een traditie, een niet meer weg te denken onderdeel. De kinderen gaan ernaar uit kijken. Wij zijn inmiddels op het punt dat we het eigenlijk niet meer over kunnen slaan en dat de kinderen regelmatig zeggen: ‘Yes, het is zondag, dan hebben we gezinsmoment.’ Ook heus wel eens, ah, we moeten naar de kerk ;).
En, wij doen het elke week, maar als je hier tegenop ziet, kun je natuurlijk ook beginnen met 1 keer in de maand, of om de week! Als je maar begint :).
Zelf vind ik het fijn om in een serie te werken. Je hebt dan vaal veel herhaling en je hebt een doorgaande lijn, waardoor dingen echt goed blijven hangen bij de kinderen. Van onze serie over de Vrucht van Geest weten de kinderen nog zo veel! Meestal overleggen mijn man en ik over wat we de komende tijd willen behandelen. Soms is dat n.a.v. een bepaalde ontwikkeling in het gedrag van je kinderen, soms verlang je zelf erg naar het doorgeven van een bepaalde Bijbelse waarheid aan je kinderen. Dat is denk ik wel persoonlijk. Soms denk je gewoon praktisch, waar kan ik de komende tijd een aantal gezinsmomenten over houden waar ik voldoende materiaal bij kan vinden? Maak hier ook een gebedspunt van! Wat wil de Heere dat je door gaat geven de komende tijd?
Als we een keuze hebben gemaakt, beslissen we welk Bijbelverhaal komende zondag behandeld zal worden. In de serie die wij over David hielden is dat gemakkelijk, je kunt gewoon de lijn van de Bijbel volgen. Wanneer je thema’s kiest rondom karaktervorming is dat wat lastiger. Wij keken dan samen naar een voorbeeld uit de Bijbel dat erbij past, of juist iemand die laat zien wat de gevolgen zijn wanneer je niet zo leeft.
Vervolgens ga ik op zoek naar een werkje. Er zijn leuke sites waar je kant-en-klare knip en plak werkjes en kleurplaten kunt printen. Onderaan dit bericht zal ik een aantal linkjes plaatsen. De laatste tijd vinden onze kinderen het erg leuk om wat meer creatievere werkjes te doen, dat is dan wat meer zoeken en voorbereiden. Je moet namelijk de juiste materialen in huis hebben en ook nog bedenken wat je kunt knutselen. Hierbij is Pinterest voor mij een bron van inspiratie. Het beste kun je in het Engels zoeken, bijvoorbeeld ‘David and Goliath craft’. Er komen dan allerlei leuke ideetjes voorbij die je na zou kunnen maken met je kinderen.
Helemaal op het eind verzinnen we altijd pas een intro of een inleiding. Die vind ik ook echt niet altijd. Ook hierin is het handig als je in het engels kunt zoeken, de zoektermen die ik hierbij gebruik zijn: objectlesson en activities,
Gelukkig zijn er ook sites en boeken waar je kant-en-klare ideeën vanaf/uit kunt halen!
Eerst wat links:
Voor complete gezinsmomenten en/of voorbeelden:
http://geloofsopvoeding.net/ {!!!}
www.kidsofintegrity.com
http://familynight2012.blogspot.nl/
http://bijbelfeest.blogspot.nl/
http://eensbrachtendemoeders.blogspot.nl/
http://christus-toegewijd-gezinsleven.blogspot.nl/
Voor werkjes e.d.:
www.gelovenisleuk.nl
www.bijbelidee.nl
Boeken:
Gereedschapskist voor gezinsavonden
Platenboeken en handleidingen van st. Ikeg
Aan de keukentafel
Gouden gezinsmomenten
Hier ook een artikel hoe je een gezinsmoment voorbereid {eigenlijk een stuk overzichtelijker, haha}.
Tot slot een video die mij persoonlijk enorm bemoedigde om op deze manier door te gaan in ons gezin en vol te houden. Ook als het soms veel voorbereiding is en de kinderen niet altijd als sponsjes opzuigen wat ik zeg ;).
In Hem verbonden,
Anoniem zegt
Dank je wel! Fijn dat je er een blog over hebt geschreven. Misschien tot mails :).
Groetjes, Arja
Mirjam Baan zegt
Graag gedaan, hoor!!
Anoniem zegt
Leuk, bedankt!
Sinds afgelopen zomer werken wij ook bewust met onze dochter (toen 2,5) over de Bijbelverhalen. Wij kiezen ervoor om een hele week lang een Bijbelverhaal centraal te zetten. Elke dag lezen we het verhaal uit een andere kinderbijbel, we zingen erbij, leren een Bijbeltekst (verbazingwekkend hoe goed een peuter dit al kan!) en hebben een (creatieve) verwerking. Dit alles om haar de Bijbelverhalen te laten ontdekken, te beleven en er vertrouwd me te raken. Ze is er erg enthousiast over.
We doen dit niet elke week dat wordt te veel voor haar. Ik ben nog zoekende in wat we in de tussentijd kunnen doen. Heb jij tips? Wat bied jij dagelijks aan?
Hartelijke groet, Yvonne
Mirjam Baan zegt
Hoi Yvonne,
Wat een goed idee, zeg! Ik heb hier ook een grietje van bijna 3 en ik zie helemaal voor me hoe dat bij haar zou gaan ;). Waarom denk je dat het teveel wordt voor haar om dit elke week te doen? Je zou elke week een ander verhaal kunnen kiezen, toch? En elke week 1 keer een werkje maken zal ze ook prachtig vinden. Alleen elke week en tekst en/of een liedje zal misschien wel lastig voor haar zijn. Je zou dan ervoor kunnen kiezen eens in de 2, 3 weken een nieuwe tekst aan te leren. Bij ons passen de teksten ook vaak niet zozeer bij het Bijbelverhaal. Wij lezen doordeweeks ook uit verschillende kinderbijbels na het eten. Verder kom ik eerlijk gezegd niet aan veel extra's toe. We zingen 's avonds na het eten vaak een lied en/of herhalen dan de geleerde teksten. En de kinderen komen op een leeftijd dat ze soms ook vragen stellen n.a.v. een Bijbelverhaal, zodat je er over door kunt praten. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Mail me gerust als je nog verder wilt kletsen, het mailadres vind je bij 'over mij'.
Zegen!
Sophie zegt
Wat fijn dat ik je blog gevonden heb. Volop inspiratie.