
We begonnen dit gezinsmoment over Daniël 2 met een klein verhaaltje. 2 kinderen willen een kaart schrijven aan hun zieke tante. Ze weten niet wat ze moeten schrijven. Ze denken en denken. Dan zegt 1 van de 2 kinderen: zullen we dat ene doen? Dat ene wat vast en zeker gaat helpen? Dat doen ze. En als ze dat gedaan hebben, weten ze wat ze moeten schrijven. Ik vroeg na dit verhaaltje aan de jongste kinderen: ‘Wat zouden ze gedaan hebben?’ Inderdaad, ze hadden gebeden :).
Hierna vertelde ik het verhaal uit Daniël 2. De koning krijgt een droom die hem nogal verontrust maakt. Hij roept alle wijze mannen en magiërs bij zich. Zij moeten de droom vertellen én de uitleg. Niemand van hen kan doen wat de koning vraagt. Dat maakt de koning zo woedend dat hij opdracht geeft alle magiërs en raadsmannen te doden. Ook Daniël en zijn vrienden horen bij deze groep mannen. Waarschijnlijk was Daniël er niet bij in het paleis. Opeens wordt er op zijn deur geklopt en krijgt hij te horen dat hij gedood moet worden. Hij vraagt of hij de koning mag spreken. Dit mag. Aan de koning vraagt hij om hem nog een dag de tijd te geven, zodat hij de droom en de betekenis van de droom te weten kan komen. De koning geeft hem die tijd. Daniël en zijn vrienden bidden. Ze verwachten alles van de ene ware God. Die nacht droomt Daniël de droom van de koning. De volgende dag gaat hij bij Nebukadnezar vertellen wat hij gedroomd heeft én wat de droom betekent. Geen mooie betekenis. Het koninkrijk zal ten val komen. Er zal een Koninkrijk komen dat de hele aarde zal vervullen.
Het is best een moeilijk verhaal om voor alle leeftijden begrijpelijk en op niveau te vertellen. Na het verhaal heeft mijn man met de oudste 2 (10 en 12) nog even doorgepraat over de droom. Wat betekenden al die verschillende materialen van het beeld? Vooral de oudste vond dit heel boeiend. Tijdens het verhaal vertelde ik ook dat er mensen zijn die nog steeds astrologen of waarzeggers raadplegen, zoals de koning dat deed. Dit ging waarschijnlijk over de hoofden van de jongste kinderen heen, maar dat vind ik niet zo erg. Voor hen is de rest van het verhaal en de platen boeiend genoeg.
Na afloop kregen de kinderen de kleurplaat die jullie hier kunnen vinden (op pagina 4). Ze hebben het gekleurd met metallic gelpennen waardoor het behoorlijk echt leek en het beeld in elkaar geplakt op een strook papier. De oudste maakte het vragenblad op pagina 3, gelijk goed voor zijn Engels ;).
In Hem verbonden,
Mirjam